top of page
  • Writer's picturesemenaboljsegasveta

Globalizacija ali lokalizacija?

Updated: Jan 12, 2022



Globalizacija je beseda, ki jo vsi svetovni politiki že desetletja ponavljajo kot mantro, kot edino možno pot razvoja sodobnih družb. Vendar, ali pomeni le to, da lahko kupujemo poceni izdelke iz Kitajske, s katerimi je preplavljen ves svet in da lahko poceni letimo z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki kadarkoli in kamorkoli si poželimo, npr. na obisk Londona za konec tedna? Verjetno je takšna predstava globalizacije sicer všeč mnogim, a kav resnici pomeni in kakšne so njene resnične posledice?


Globalizacija pomeni sproščanje omejitev mednarodni trgovini in finančnemu kapitalu. S tem se krepi moč mednarodnih korporacij, ki so danes večinoma že močnejše od nacionalnih oblasti in zato lahko same narekujejo pravila svojega delovanja vladam držav. Tam, kjer prevzamejo trge mednarodne korporacije, izginejo lokalna delovna mesta, pojavljati se začne uničevanje okolja, se poslabša stanje demokracije, pa tudi zdravje prebivalcev, povečuje se tudi prepad med peščico bogatih in množico čedalje bolj revnih prebivalcev. Več o dejanskih posledicah globalizacije si lahko preberete: tukaj.


Globalizacija je rezultat procesa razlaščanja lokalnih skupnosti s. t.i. »the enclosure movement« in kolonizacije, ki se je začela nekako pred 500 leti. Od takrat do danes je logika njenega delovanja pravzaprav povsod popolnoma enaka, posledice za lokalne skupnosti pa ves ta čas tudi... Poleg tega vemo, da se danes bogastvo vse bolj steka k 1% najbogatejših in da si preostalo človeštvo čedalje težje zagotavlja sredstva za preživetje.


Kaj nam je torej storiti?


Prava rešitev tega problema je lokalizacija, kar pomeni, da bi morali znotraj naših lokalnih skupnosti spet začeti ustvarjati čim več delovnih mest ter druge vrste sodelovanja in povezovanja, npr. s skupnostnimi vrtovi, z lokalno podporo kmetom (zabojčki), pa vse do različnih zadrug in finančnih ustanov v lasti članov npr.. Več o tem, kaj je lokalizacija, si lahko preberete: tukaj.


Še več idej, kako svoje življenje preusmeriti v podporo lokalnim ekonomijam, pa lahko najdete: tukaj.


Tako. Zdaj pa čimprej v akcijo! Saj vendar želimo vsi mi živeti bolje in bolj kakovostna življenja, kajne?





0 views0 comments

Comments


bottom of page