top of page
  • Writer's picturesemenaboljsegasveta

Brez lastnih semen ni svobode

Updated: Jan 12, 2022



Sodobnemu povprečnemu pripadniku zahodne civilizacije se verjetno zdi dostopnost vseh vrst dobrin za življenje nekaj povsem samoumevnega. Kot da hrana raste v trgovinah, le svoje denarce prineseš tja in že jo dobiš, pa še relativno poceni je in se je zato ne »splača« pridelovati, zakaj bi se torej mučili s tem? Je kdaj kdo izmed nas že pomislil na to, da sta ta navidezna varnost in obilje v resnici zelo varljiva, da je zelo ranljiv v resnici celoten ustroj te naše »civilizacije« (pa pustimo pri tem ob strani še bolj filozofsko razmišljanje o tem, kaj je pravzaprav tako zelo civiliziranega v tem, da ne zmoreš poskrbeti za pokritje svojih osnovnih potreb za preživetje in si pri tem odvisen od drugih...!)?


Ali kdaj kot povprečen človek pomislimo na to, koliko smo v naši državi sploh samooskrbni in kaj bi se zelo verjetno zgodilo v primeru večje krize, pa naj bodo to »podnebne spremembe« ali »pandemija« strašnega virusa? Ali smo kdaj pomislili na to, da morda uvoza hrane ne bi bilo več, svoje pa ne pridelamo dovolj za lastne potrebe?


Ali imamo zato vsaj svoja semena, tista, ki so jih skozi generacije gojili naši predniki, da so razvili avtohtone sorte rastlin, prilagojene našim talnim in podnebnim razmeram? Zaenkrat jih imamo še, toda ali vemo, da je država lani tujemu lastniku prodala našo edino semenarsko hišo, za naš edini semenarski center na Ptuju, kjer gojijo in žlahtnijo semena avtohtonih sort, pa ne najde načina in sredstev za odkup, semen pa ni uvrstila med blagovne rezerve? Pri tem pa rok za odkup tega za našo prehransko varnost strateško pomembnega centra poteče konec tega meseca! Ali bo naša država že končno vendarle našla način, da za ta odkup še pravočasno poskrbi?!??


Pri tem ni zanemarljivo dejstvo, da tuji lastnik prihaja iz države, kjer je že dovoljeno gojenje GSO in da ga zanima predvsem trženje svojih semen...! Kakšen je torej možni nadaljnji razvoj dogodkov, če država Selekcijsko – poskusnega centra na Ptuju ne odkupi....? Samo na glas razmišljam...! Kaj pa vi menite?






0 views0 comments

Comments


bottom of page