top of page
  • Writer's picturesemenaboljsegasveta

Želite poskrbeti za svojo varnejšo prihodnost? Kupujte ekološko in lokalno!

Updated: Feb 11, 2022



Pomen nakupovanja lokalno pridelane hrane se vse bolj sidra v zavest ljudi. Od lanskih omejitvenih ukrepov naprej, ko smo bili nekaj časa zaprti celo znotraj meja občin, je bilo na primer moč zaznati velik skok v povpraševanju po lokalnih živilih, mdr. so kot gobe po dežju začele rasti facebook skupine, ki so začele povezovati bolj ali manj lokalne ponudnike s kupci. Če se bodo ukrepi in pogojevanja še nadaljevala, ali če se bodo res pojavili kakšni izpadi dobav hrane v velikih trgovskih centrih, pa bo verjetno zanimanja ljudi za neposredni nakup pri bližnjem kmetu le še vse več.


Načinov za oskrbo z lokalno pridelanimi živili je več, nekaj jih predstavljam v nadaljevanju, morda pa vam nekaj več informacij o tovrstni ponudbi, zbranih na enem mestu, še kdaj prav pride.


Ob tem dodajam še čisto svoje osebno mnenje: bolje je, če je hrana pridelana ekološko, saj "domače", škropljeno npr. z glifosatom (ali kakim drugim pesticidom), vseeno ni preveč dobro ne za vaše zdravje in ne za okolje, pa čeprav je ceneje od ekološko pridelane hrane... Hrana in kmetijstvo sta zaradi konkurence industrijskega kmetijstva podcenjena, vsi manjši in srednje veliki kmetje brez subvencij v resnici težko preživijo, ker ne morejo konkurirati velikim.


Zaupam vam še eno skrivnost: če pridelke kupite neposredno pri kmetu brez posrednika, so cene najnižje za vas in pravzaprav razmeroma ugodne v primerjavi s cenami v trgovinah (tu imam v mislih predvsem megamarkete, ne malih lokalnih trgovin), kmet pa dobi najboljše plačilo, ker vmes ni nobenih posrednikov. Na ta način po eni strani kmetu omogočite, da lažje preživi, vi pa dobite najbolj sveže in najbolj kakovostne pridelke, ki so v resnici tudi dolgoročna investicija v vaše zdravje. Vsaj tako gledam na to jaz (in to tudi prakticiram že vrsto let).


Pojdimo torej k seznamu ponudnikov...


- različni spletni portali s seznami ponudnikov pridelkov in živil, kjer v iskalniku poiščeš kmeta z želeno ponudbo, ga pokličeš in se sam dogovoriš za obisk ali dostavo:


- skupinski nakupi:


- CSA (angleško za Community Supported Agriculture), kar pomeni, da redni naročniki (in občasni, če je tudi dodatna prosta ponudba) ob letnem naročilu prejemajo tedenske zabojčke sveže zelenjave (in sadja) direktno od kmeta oz. skupine pridelovalcev:

eko kmetija Fras, Ankaran


Zagotovo zabojčke ponuja še dosti več ponudnikov po vsej Sloveniji, če med zgoraj navedenimi ni nikogar, ki bi jih dostavljal blizu vas, vam predlagam, da poiščete informacije o tem na spletu.


Mnogi (ekološki) kmetje prodajajo le na bližnjih lokalnih tržnicah, ki obstajajo po mnogih, tudi manjših krajih v Sloveniji. Prav tako obstajajo majhne lokalne trgovine s ponudbo lokalnih, oz. pretežno slovenskih ponudnikov, npr. Trgovina Hruška, med njimi tudi prva slovenska (in ne več edina) trgovina brez embalaže Rifuzl, ki tudi ponuja živila mnogih slovenskih (ekoloških) ponudnikov.


Tako. Seznam je tu, upam, da vam bo v pomoč. Oziroma vas vabim, da ga dopolnjujete v komentarjih. Pa tudi, da ga posredujete čim več poznanim! Kdo ve, mogoče bomo te informacije zelo kmalu zelo potrebovali...

2 views0 comments
bottom of page